Normen en waarden die 20 jaar geleden golden, gelden nu niet meer
Generatie Z wil graag plezier hebben op het werk, streeft naar een 'sky-high' startsalaris en verlangt binnen een jaar een promotie. En dat, het liefst in parttime. Volgens recent onderzoek van Pro Con
Generatie Z wil graag plezier hebben op het werk, streeft naar een 'sky-high' startsalaris en verlangt binnen een jaar een promotie. En dat, het liefst in parttime. Volgens recent onderzoek van Pro Contact, uitgevoerd door Markteffect, ziet de werkgeversgemeenschap deze generatie niet helemaal zitten. Veel ondernemers en managers, zo'n 300 die werden ondervraagd, zouden liever een 60-plusser aannemen.
Het onderzoek onthult dat bijna de helft van de werkgevers geërgerd is door het excessieve gebruik van afkortingen en buzzwoorden door jongeren in de communicatie met collega's en klanten. Ook de vluchtige aandachtsduur van Generatie Z is een bron van frustratie voor bijna de helft van de werkgevers. Toch probeert ongeveer een derde van de werkgevers zich aan te passen aan deze nieuwe generatie door gedragsregels en kledingvoorschriften aan te passen, in een poging om een diverser en inclusiever personeelsbestand aan te trekken. Ook merken werkgevers die een open-minded houding aannemen (54%) dat ze beter aansluiten bij deze generatie.
"Het is een realiteit dat Generatie Z de arbeidsmarkt is binnengetreden en dat ze hier ook niet meer weg gaan", aldus Willem Bos, creatief directeur van Pro Contact. "Elke nieuwe generatie brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Werkgevers moeten zich hieraan aanpassen. Normen en waarden die 20 jaar geleden golden, zijn nu niet meer van toepassing. Voor Generatie Z is parttime werken bijvoorbeeld heel normaal. Ze streven ernaar om op een andere manier van het leven te genieten."
Tegen de achtergrond van de hoofdpijn die Generatie Z veroorzaakt, lijken de 60-plussers er beter voor te staan dan vorig jaar. Volgens Bos geeft maar liefst 60% van de ondervraagden aan dat de kans groot is dat ze nu een ouder persoon een baan zouden aanbieden, in vergelijking met 55% vorig jaar. Helaas hebben mensen met een 'rugzakje', zoals iemand die net hersteld is van een burn-out of iemand die een gevangenisstraf heeft uitgezeten, nog steeds weinig kans op een baan.
Sommige werkgevers reageren verontwaardigd op de hoge salariseisen. Bos bevestigt dat startsalarissen in absolute termen aanzienlijk hoger zijn dan toen de millennials de arbeidsmarkt betraden. "Maar we moeten ons realiseren dat het leven duurder is geworden. Prijzen zijn enorm gestegen en 10 tot 15 jaar geleden hadden we ook nog niet te maken met de huurprijzen die deze generatie nu betaalt," voegt hij eraan toe. "Mijn advies is dan ook om een open dialoog aan te gaan met de medewerkers en tijdens sollicitatiegesprekken een duidelijk carrièrepad voor te stellen. Geef ze, net als de 60-plussers, een kans."