Gids voor een goede motivatie brief
Een sollicitatiebrief is de kans om een goede indruk te maken bij een potentiële werkgever. Met dat in gedachten bieden we hier een complete gids voor de beste praktijken met sollicitatiebrieven
Een sollicitatiebrief is de kans om een goede indruk te maken bij een potentiële werkgever. Met dat in gedachten bieden we hier een complete gids voor de beste praktijken met sollicitatiebrieven
Een sollicitatiebrief is de kans om een goede indruk te maken bij een potentiële werkgever. Met dat in gedachten bieden we hier een complete gids voor de beste praktijken met sollicitatiebrieven en hoe je er een schrijft die opvalt. Dus, je hebt de beslissing genomen om je carrière te veranderen. Misschien keer je terug naar werk na een pauze, wil je voor een andere organisatie werken, of misschien wil je een volledig andere industrie of rol proberen. Wat de reden ook is, we've got you covered.
Als je klaar bent om te solliciteren naar functies, heb je een bijgewerkt CV nodig. Sommige sollicitaties vereisen ook een sollicitatiebrief, maar het is heel goed mogelijk om voor de meeste functies te solliciteren zonder een sollicitatiebrief. Maar als je wilt opvallen tussen andere kandidaten en je sollicitatie de beste kans op succes wilt geven, is het van cruciaal belang om een sollicitatiebrief in je professionele toolkit te hebben.
Wat is een sollicitatiebrief?Sollicitatiebrieven hebben geen introductie nodig voor iedereen die zich de sollicitatieprocedure in de wereld "voor digitaal" herinnert. Je zou een baan vinden waarvan je de functieomschrijving interessant vindt en een kopie van je CV sturen, samen met een brief gericht aan de afdelingsmanager, waarin je in detail uitlegt waarom je geschikt bent voor de functie.
Het proces om te solliciteren naar een baan is nu voornamelijk online en de vraag om een sollicitatiebrief op te nemen kan nogal arbitrair lijken.
Waarom is het belangrijk om een sollicitatiebrief op te nemen?Je zou nooit iemand die je nooit hebt ontmoet een e-mail sturen zonder introductie. Je CV naar een afdelingsmanager sturen zonder een sollicitatiebrief te verstrekken is als [analogie invoegen]. En hoewel het misschien aanvoelt als een arbitraire stap, gezien online sollicitaties zelden om een sollicitatiebrief vragen (en gewoon de mogelijkheid bieden om je ondersteunende documenten te uploaden), ben jij degene die opvalt omdat je die extra mijl bent gegaan.
Nu we de etiquette hebben behandeld, laten we alle redenen overwegen waarom je sollicitatiebrief het verschil kan maken tussen het veiligstellen van een interview, of niet:
Dingen om te overwegen voordat je je sollicitatiebrief schrijft: Het schrijven van een sollicitatiebrief gaat niet alleen over het geven van een willekeurige introductie van je sollicitatie voor een functie. Dit gaat niet om beleefdheid. Dit is het ondersteunende bewijs voor je CV. Een recruiter kan eerst je CV scannen en vervolgens naar je sollicitatiebrief kijken voor enige verduidelijking, bijvoorbeeld als je solliciteert naar een hogere functie dan je huidige functie, heb je dan formele kwalificaties of vrijwilligerservaring om die stap te ondersteunen?
En hier is het ding. Recruiters hebben weinig tijd en zullen je CV meestal alleen scannen in plaats van elk detail te bestuderen. Dus die recente kwalificatie of vrijwillige ervaring die je onderaan de laatste sectie van je CV hebt beschreven, wordt mogelijk helemaal niet geregistreerd. Dit betekent dat je sollicitatie voor wat effectief een promotie is, eruit kan zien als niets meer dan een gewaagde sprong omhoog op de professionele ladder. En hoewel een persoonlijke verklaring bovenaan je CV een geweldig idee is en waarschijnlijk zal worden gezien, mag dit niet lijken op een hoofdstuk uit Gone with the Wind. Het is de taak van de sollicitatiebrief om het zware werk te doen.
Weten welke informatie je moet opnemen, wordt hieronder gedetailleerder besproken, maar het is net zo belangrijk om na te denken over waarom je de functie wilt solliciteren, om ervoor te zorgen dat dit adequaat wordt vertaald op papier. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een mindmap maken, een brainstormproces dat helpt om informatie en verschillende gedachtegangen samen te brengen. Vragen die je jezelf zou kunnen stellen zijn:
Wat spreekt je aan in deze functie? Hoe zie je het als iets wat jou vervult (bijvoorbeeld: vaardigheden, loopbaanontwikkeling, samenwerken met of werken voor een gerespecteerde branchepeer)? Is er iets wat je speciaal bevalt aan de organisatie waar je naar solliciteert? Misschien investeren ze in opleidingsprogramma's, zetten ze zich in voor duurzaamheid of investeren ze in CSR-initiatieven. Wat denk je dat je vanuit een persoonlijk en professioneel perspectief aan de rol kunt bijdragen? In het geval dat je bijzonder bescheiden bent, kun je teruggaan naar positieve feedback van je vorige managers en teamleden om je eigenschappen in kaart te brengen.
Je hoeft niet alles wat je bedenkt in je sollicitatiebrief te verwerken. Het op papier zetten van je gedachten zal je helpen om goed te articuleren waarom je voor een interview zou moeten worden uitgenodigd.
Wat moet er in je sollicitatiebrief staan?
Na een beetje mind mapping ben je klaar om te solliciteren voor je droombaan en moet je nu bedenken wat er in je sollicitatiebrief moet worden opgenomen. Onthoud dat elke sollicitatie waarschijnlijk unieke details vereist die overeenkomen met de functie, dus laten we beginnen met het standaard praatje dat je bij elke sollicitatiebrief zou moeten voegen, bijvoorbeeld als je een carrièrepauze hebt gehad.
Denk aan je sollicitatiebrief als een droogloop voor je sollicitatiegesprek. Stel je voor welke vragen je tijdens een sollicitatiegesprek voor deze functie zou kunnen krijgen, vragen die niet duidelijk kunnen worden beantwoord door alleen naar je cv te kijken. Heb je bijvoorbeeld een paar maanden vrij genomen om te studeren? Zo ja, wat heb je gestudeerd en hoe heeft dat je professioneel geholpen? Verander je van koers, bijvoorbeeld van marketing naar business development of van kleuterleidster naar verzorgende? Het idee hier is om volledige duidelijkheid te creëren rondom je sollicitatie, en eventuele "gaten" of nuances in je achtergrond uit te leggen zonder enige ambiguïteit en natuurlijk met een beetje pre-interview buzz.
Hier zijn enkele suggesties om je op weg te helpen:
De functieomschrijving zelf kan richting geven aan de taal die je in je sollicitatiebrief moet gebruiken. Je zult vaak vaktermen tegenkomen, zoals projecten, auditing, SEO, die je in je ervaring moet verweven.
Voorbeelden van sollicitatiebrieven en voorgestelde lengte
Een sollicitatiebrief moet bij voorkeur op één A4-pagina passen en moet worden opgesteld in alinea's met de What, Why, When (indien nodig) en How:
The What
Openingsalinea - jouw reden voor het schrijven aan de wervingsmanager.
The Why
Paragraaf één - jouw interesse in de industrie/organisatie, bijvoorbeeld:"Zoals uiteengezet in mijn cv, heb ik een sterke achtergrond in de horeca-industrie en geniet ik echt van klantinteractie (industrie-interesse). Bert's Burgers heeft een indrukwekkend track record voor service-excellentie, en ik zou graag de mogelijkheid hebben om te bespreken hoe ik kan bijdragen (organisatie-interesse).Paragraaf twee - beknopt overzicht van jouw vaardigheden, opleiding en training, bijvoorbeeld:The When - optioneelParagraaf drie - elke carrièrepauze of gaten tussen banen die langer zijn dan drie maanden, bijvoorbeeld:"Gedurende de periode tussen 2013-2017 had ik een carrièreonderbreking, om [mijn kinderen op te voeden/mijn ouders te verzorgen/naar Australië te reizen/marketing en communicatie te studeren aan de Universiteit van Falmouth]."
The How
Paragraaf vier - conclusieIn de laatste alinea moet je jouw interesse in de rol herhalen, beschikbaarheid voor interview delen en aanbieden om eventuele details in jouw sollicitatie te verduidelijken. Het kan ook de moeite waard zijn om jouw mobiele en e-mailcontactgegevens op te nemen voor gemakkelijke referentie, samen met jouw adres (dat je bovenaan de sollicitatiebrief zou opnemen):
"Ik ben zeer geïnteresseerd in deze rol en zou graag de mogelijkheid hebben om verder te bespreken. Ik ben beschikbaar voor online interviews vóór 9.00 uur, na 17.00 uur en tijdens de uren van 12.00 en 14.00 uur. Als u in-person interviews houdt, zou ik graag een paar dagen van tevoren op de hoogte worden gebracht om beschikbaarheid te organiseren?
Aarzel niet om contact met mij op te nemen als u verduidelijking wilt over enig aspect van mijn sollicitatie. Mijn contactnummer is xxx en ik kijk er naar uit om van u te horen."
Aan wie moet jouw sollicitatiebrief worden gericht?
Het is altijd wenselijk om een naam te hebben waaraan je jouw sollicitatiebrief kunt richten en de functiebeschrijving kan de rol van de persoon bevatten aan wie je zult rapporteren (en waarschijnlijk door zult worden geïnterviewd) - details waarvan je de details kunt vinden op LinkedIn.
Sollicitatiebrieven en het gebruik van uitzendbureaus
We hebben de soorten details besproken die nodig zijn bij het solliciteren naar een functie rechtstreeks bij een bedrijf en de basis voor jouw sollicitatiebrief. Het is mogelijk dat je ook uitzendbureaus gebruikt om een functie te krijgen waarvoor je meestal wordt gevraagd om een beknopt overzicht van jouw ervaring en salarisverwachtingen te delen. Het is minder waarschijnlijk dat je een sollicitatiebrief gebruikt bij het gebruik van een bureau, maar het is belangrijk om hen van die verduidelijkende punten te voorzien.
Onthoud het belang van het aanpassen van details voor elke baan waarop je solliciteert, omdat je wilt voorkomen dat je generiek overkomt in jouw sollicitatie. Onthoud ook om de spellingscontrole uit te voeren en vraag een vriend of familielid om jouw brief te lezen, want het is altijd goed om een tweede mening te hebben.
Go get them!
Onzeker over jouw vaardigheden voor de huidige werkvloer? Denk je dat je achterloopt op de nieuwste trends en technologieën? "Het nieuwe werken" programma biedt een unieke kans om je kennis te vernieuwen, je vaardigheden aan te scherpen en je vertrouwen op te bouwen in de huidige, snel veranderende arbeidsmarkt.
Ons programma maakt je vertrouwd met 'Het Nieuwe Werken', helpt je je Engels op te frissen en introduceert je in de wereld van Agile. Onze aanpak is gericht op persoonlijke groei en ontwikkeling, afgestemd op jouw specifieke behoeften en ervaring.
Op zoek naar ervaren talenten die loyaal, productief en leergierig zijn? Breng dan jouw vacatures onder de aandacht bij ons 60+ publiek. Wij regelen de leukste vacatures en de beste mensen. Kwalitatief, simpel en altijd op een manier die bij jou past.
Onzeker over jouw vaardigheden voor de huidige werkvloer? Denk je dat je achterloopt op de nieuwste trends en technologieën? "Het nieuwe werken" programma biedt een unieke kans om je kennis te vernieuwen, je vaardigheden aan te scherpen en je vertrouwen op te bouwen in de huidige, snel veranderende arbeidsmarkt.
Ons programma maakt je vertrouwd met 'Het Nieuwe Werken', helpt je je Engels op te frissen en introduceert je in de wereld van Agile. Onze aanpak is gericht op persoonlijke groei en ontwikkeling, afgestemd op jouw specifieke behoeften en ervaring.
Op zoek naar ervaren talenten die loyaal, productief en leergierig zijn? Breng dan jouw vacatures onder de aandacht bij ons 60+ publiek. Wij regelen de leukste vacatures en de beste mensen. Kwalitatief, simpel en altijd op een manier die bij jou past.