Efficiënt werken met Agile

Efficiënt werken met Agile

Als ervaren professionals zijn we gewend aan bijvoorbeeld de traditionele project management methoden, maar tegenwoordig moeten organisaties zich sneller aanpassen aan de veranderende marktomstandighed

Efficiënt werken met Agile

Als ervaren professionals zijn we gewend aan bijvoorbeeld de traditionele project management methoden, zoals de Waterval methode. Maar tegenwoordig moeten organisaties zich sneller aanpassen aan de veranderende marktomstandigheden en klantbehoeften. Daarom is het werken met Agile-methoden zoals Kanban, Scrum en Agile Portfolio Management steeds populairder geworden.

In dit artikel zullen we uitleggen wat deze methoden inhouden en hoe ze je projecten efficiënter en effectiever kunnen maken. Agile werken is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd of ervaring.

Agile werken is een populaire methodologie die wordt gebruikt om teams te helpen efficiënter te werken. Binnen Agile werken zijn er verschillende methoden beschikbaar, waaronder Kanban, Scrum en Agile Portfolio Management. In dit artikel zullen we ons richten op deze drie methoden en hoe ze kunnen worden gebruikt om Agile werken te ondersteunen.

  1. Kanban

Kanban is een methode voor visueel beheer die oorspronkelijk is ontwikkeld door Toyota. Het idee achter Kanban is om te werken met een systeem van (visuele) kaarten (kanban-kaarten) om de voortgang van werk te volgen en om te voorkomen dat er te veel werk tegelijkertijd wordt gestart. Het doel is om de workflow te optimaliseren, wat betekent dat elk teamlid weet wat er moet gebeuren en wanneer het moet worden gedaan.

1.1 Hoe werkt Kanban?

Kanban werkt met een visueel bord waarop alle taken worden weergegeven. Dit bord bestaat uit drie delen: To Do, In Progress en Done. Elke taak wordt op een aparte kaart geschreven en op het bord geplaatst in de kolom waarin deze zich bevindt. Teamleden kunnen dan de kaarten verplaatsen naarmate ze door de workflow gaan.

Belangrijk bij Kanban is dat het team zich concentreert op het verminderen van het aantal taken dat tegelijkertijd in de kolom "In Progress" staat. Dit helpt om de workflow te optimaliseren en te voorkomen dat het team wordt overweldigd met te veel werk tegelijkertijd. Het is ook belangrijk om te benadrukken dat Kanban geen vaste planning heeft, maar in plaats daarvan een continu proces is waarbij het team zich richt op het opleveren van werk wanneer het gereed is.

  1. Scrum

Scrum is een framework voor Agile werken dat is ontworpen om teams te helpen bij het beheren van complexe projecten. Het is gebaseerd op het idee van iteratieve ontwikkeling, waarbij het werk wordt opgesplitst in korte sprints. Scrum heeft een duidelijke structuur en een reeks rollen en ceremonies die het team helpen om op schema te blijven en hun doelen te bereiken.

2.1 Hoe werkt Scrum?

Scrum werkt met een team dat bestaat uit verschillende rollen, waaronder de Product Owner, Scrum Master en het Development Team. Het werk wordt opgedeeld in sprints van één tot vier weken, waarbij het team samenwerkt om de doelen voor elke sprint te bereiken.

Een belangrijk onderdeel van Scrum is de dagelijkse stand-up, waarbij het team bij elkaar komt om de voortgang te bespreken en eventuele obstakels te bespreken. Het doel van de stand-up is om het team te helpen zich te concentreren op hun doelen en om te voorkomen dat ze vastlopen in details.

3. Agile Portfolio Management

Agile Portfolio Management is een methode die is ontworpen om organisaties te helpen hun Agile werken te stroomlijnen en te optimaliseren. Het gaat om het beheren van meerdere projecten op een gestructureerde manier, waarbij de focus ligt op het maximaliseren van de waarde voor de organisatie.

3.1 Hoe werkt Agile Portfolio Management?

Agile Portfolio Management werkt met een gestructureerd proces voor het beheren van meerdere projecten. Dit proces omvat onder andere:

  1. Strategische planning: Dit omvat het vaststellen van de strategische doelen van de organisatie en het afstemmen van de Agile projecten op deze doelen.
  2. Prioritering van projecten: Dit omvat het bepalen van de prioriteit van elk project op basis van de waarde die het oplevert voor de organisatie.
  3. Resource Planning: Dit omvat het bepalen van de middelen die nodig zijn voor elk project en het zorgen voor een evenwichtige verdeling van middelen over alle projecten.
  4. Monitoring en evaluatie: Dit omvat het monitoren van de voortgang van elk project en het evalueren van de resultaten om te bepalen of ze voldoen aan de strategische doelen van de organisatie.

Een belangrijk onderdeel van Agile Portfolio Management is het gebruik van Lean portfolio management principes om verspilling te verminderen en de waarde voor de organisatie te maximaliseren. Dit omvat onder andere het elimineren van projecten die niet bijdragen aan de strategische doelen van de organisatie en het verminderen van onnodige bureaucratie en administratie.

Conclusie

Agile werken is een methode die veel organisaties gebruiken om efficiënter te werken en hun resultaten te verbeteren. Binnen Agile werken zijn er verschillende methoden beschikbaar, waaronder Kanban, Scrum en Agile Portfolio Management. Elke methode heeft zijn eigen unieke voordelen en kan worden gebruikt om teams te helpen beter te werken. Het is belangrijk om de juiste methode te kiezen op basis van de behoeften van de organisatie en de aard van het project.

Meer hierover leren? Hou onze website in de gaten voor onze volgende cursus Het Nieuwe Werken.

Vind ervaren talenten bij Proudies!

Op zoek naar ervaren talenten die loyaal, productief en leergierig zijn? Breng dan jouw vacatures onder de aandacht bij ons 60+ publiek. Wij regelen de leukste vacatures en de beste mensen. Kwalitatief, simpel en altijd op een manier die bij jou past.Lees meer

Vind ervaren talenten bij Proudies!

Op zoek naar ervaren talenten die loyaal, productief en leergierig zijn? Breng dan jouw vacatures onder de aandacht bij ons 60+ publiek. Wij regelen de leukste vacatures en de beste mensen. Kwalitatief, simpel en altijd op een manier die bij jou past.Lees meer