Een Nieuwe Trend: The Great Unretirement

Een Nieuwe Trend: The Great Unretirement

Jarenlang was het idee van met pensioen gaan een vaststaand en bijna onbetwistbaar onderdeel van ons werkende leven. Maar de laatste jaren zien we een nieuwe trend ontstaan: de "Great Unretirement".

Door Pauline de Bruijn

Jarenlang was het idee van met pensioen gaan een vaststaand en bijna onbetwistbaar onderdeel van ons werkende leven. Maar de laatste jaren zien we een nieuwe trend ontstaan: de "Great Unretirement". Steeds meer mensen besluiten om na hun pensioenleeftijd door te blijven werken, en het idee van een leven volledig gewijd aan ontspanning en vrije tijd lijkt steeds minder aantrekkelijk.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om door te werken na hun pensioen. Sommigen kunnen simpelweg niet rondkomen met alleen hun pensioeninkomsten, vooral nu de kosten van levensonderhoud blijven stijgen. Anderen vinden het werk dat ze doen nog steeds bevredigend en willen graag blijven werken zolang ze dat fysiek en mentaal aankunnen.


Maar er zijn ook bredere maatschappelijke veranderingen die bijdragen aan deze trend. Zo wordt de bevolking van veel westerse landen steeds ouder en is er dus meer vraag naar arbeidskrachten in de zorg, het onderwijs en andere sectoren. Bovendien zijn er steeds meer banen die minder fysieke inspanning vereisen, waardoor werken op oudere leeftijd minder belastend kan zijn.


Daarnaast lijkt er ook een verschuiving plaats te vinden in de manier waarop we denken over werk en pensioen. Voor veel mensen was met pensioen gaan het ultieme doel van hun werkzame leven. Maar nu steeds meer mensen langer blijven werken, lijkt het idee van pensioen als een onvermijdelijk einde van hun carrière steeds minder aantrekkelijk. In plaats daarvan zien we een groeiende waardering voor werk als een manier om bij te dragen aan de samenleving, sociale contacten te onderhouden en betekenis te geven aan het leven.


Natuurlijk zijn er ook nadelen aan deze trend Sommige critici maken zich zorgen dat oudere werknemers banen zullen innemen die eigenlijk bedoeld zijn voor jongere mensen, en dat ze zo de kansen van jongere generaties op de arbeidsmarkt zullen beperken. Anderen vrezen dat oudere werknemers uitgebuit zullen worden door werkgevers die profiteren van hun gebrek aan alternatieven of maken zich zorgen over de productiviteit en ziektebeeld van oudere werknemers.


Maar ondanks deze zorgen lijkt de trend van de Grote Ontpensioening voorlopig door te zetten. Of het nu uit noodzaak of keuze is, steeds meer mensen blijven werken na hun pensioen en vinden daarin nieuwe betekenis en voldoening. En dat is een teken van de veranderende manier waarop we denken over werk, pensioen en de rol van oudere werknemers in onze samenleving.

Vind ervaren talenten bij Proudies!

Op zoek naar ervaren talenten die loyaal, productief en leergierig zijn? Breng dan jouw vacatures onder de aandacht bij ons 60+ publiek. Wij regelen de leukste vacatures en de beste mensen. Kwalitatief, simpel en altijd op een manier die bij jou past.Lees meer

Vind ervaren talenten bij Proudies!

Op zoek naar ervaren talenten die loyaal, productief en leergierig zijn? Breng dan jouw vacatures onder de aandacht bij ons 60+ publiek. Wij regelen de leukste vacatures en de beste mensen. Kwalitatief, simpel en altijd op een manier die bij jou past.Lees meer