Een nieuwe tijd: de carrière 2.0

Een nieuwe tijd: de carrière 2.0

Het is duidelijk; er is een nieuwe tijd aangebroken. De nieuwe generatie van oudere werkenden veranderen het huidige professionele landschap. Voor veel mensen lijkt het pensioen van vandaag veel op wer

Het is duidelijk; er is een nieuwe tijd aangebroken. De nieuwe generatie van oudere werkenden veranderen het huidige professionele landschap. Voor veel mensen lijkt het pensioen van vandaag veel op werk. Het verschil? Werk in hun pensioenjaren gebeurt nu op hun voorwaarden, niet die van hun werkgever of  de verwachtingen van de samenleving. Veel recent gepensioneerden zeggen dat ze in ieder geval "een beetje" willen werken tijdens hun pensioen. 60+'ers lijken nu na hun pensioen terug te keren naar het werk in wat het beste kan worden omschreven als een stille terugkeer.

Vandaag tonen gegevens aan dat de stille terugkeer naar het werk van voormalige gepensioneerden op een hoger niveau ligt dan voordat de alarmbellen in het voorjaar van 2020 velen ertoe brachten naar de uitgang te rennen. Waarom zouden mensen die tientallen jaren hebben gewerkt en bereikt verkocht als nirvana, oftewel pensioen, weer aan het werk?

Gedeeltelijk omvatten de redenen voor terugkeer wat velen denken, geldzorgen en de dreigende dreiging van inflatie. Enquêtegegevens van Joblist geven aan dat 27% van degenen die stilletjes weer aan het werk gingen, dit deed omdat ze het geld nodig hadden en nog eens 21% vreesde dat inflatie hun nestei voor hun pensioen aan het uithollen was. Uit de gegevens blijkt echter dat de belangrijkste reden voor de stille terugkeer geen geld- of inflatieproblemen zijn.

Maar liefst 60% van de gepensioneerden die weer aan het werk gingen, zei dat ze gewoon "op zoek waren naar iets om te doen". Volgens Kevin Harrington, CEO van Joblist, "worstelen veel mensen met hoe ze hun tijd moeten besteden nadat ze met pensioen zijn gegaan en missen ze de sociale band die werk biedt."

De samenleving heeft er baat bij om deze nieuwe ingeslagen weg te stimuleren. Ouderen moeten een belangrijke plaats innemen op de arbeidsmarkt. Los van de persoonlijke voordelen, is het namelijk voor de samenleving ook voordelig als mensen ervoor kiezen om door te werken na hun pensioenleeftijd. Een aantal van deze voordelen op een rijtje:

  • Het stimuleert de economie: als mensen na hun pensioen blijven werken, blijven ze ook geld verdienen en betalen ze nog steeds belastingen. Dit zorgt voor extra inkomsten en kan daarom bijdragen aan de economische groei.
  • Vermindering van het pensioentekort: er is sprake van druk op het pensioenstelsel door een vergrijzende bevolking en de kosten van die vergrijzing. Doorwerken na het bereiken van de pensioenleeftijd kan het tekort aanvullen en helpen de lasten te verdelen. Daarnaast worden mensen steeds later oud en is er daarom meer ruimte voor andere carrièrepaden in de latere levensfase: echt een carrière 2.0 dus.
  • Stimuleert een betere gezondheid en welzijn: doorwerken na het bereiken van de pensioenleeftijd kan bijdragen aan het behoud van de mentale en fysieke gezondheid van mensen, wat gunstig is voor de samenleving als geheel. Werk kan ook een sociaal netwerk bieden, wat zorgt voor meer verbinding tussen mensen en generaties. Daarnaast kan werk voor meer structuur en dagelijkse beweging zorgen, iets wat ook goed is voor de gezondheid.
  • Zorgt voor kennisoverdracht: Oudere werknemers hebben vaak een schat aan kennis en ervaring die ze kunnen doorgeven aan jongere werknemers. Doorwerken na het pensioen kan helpen om deze kennis te behouden en door te geven aan de volgende generatie. Het zorgt er daarnaast voor dat vooroordelen tussen jong en oud verminderen en er juist meer focus komt op hoe generaties elkaar kunnen versterken.
  • Vermindering van tekorten op de arbeidsmarkt: In sommige sectoren is er een tekort aan gekwalificeerd personeel. Doorwerken na het pensioen kan helpen om deze tekorten op te vullen en de productiviteit te verhogen. Een win-win situatie dus.

Sommigen noemen degenen die deze stille terugkeer naar het werk maken 'unretirement'. Niet onjuist geformuleerd, maar onvolledig om de volledige impact weer te geven van wat degenen die stilletjes terugkeren, kunnen hebben op ons sociale verhaal over pensionering. Ze zijn niet zomaar gepensioneerd, ze zijn pioniers. Deze 60+ volwassenen bedenken iets dat noch ons huidige idee van pensionering of werk is. Ze creëren stilletjes iets anders - een nieuwe levensfase die de pensioenleeftijd van vandaag als een mijlpaal ziet, niet als een uitgang.

Proudies draagt bij aan deze nieuwe ontwikkeling door middel van ons online platform en daarnaast onze eigen vacature website: Proudies Werkt. Word jij hier ook onderdeel van onze community? Meld je nu gratis aan.


Vind ervaren talenten bij Proudies!

Op zoek naar ervaren talenten die loyaal, productief en leergierig zijn? Breng dan jouw vacatures onder de aandacht bij ons 60+ publiek. Wij regelen de leukste vacatures en de beste mensen. Kwalitatief, simpel en altijd op een manier die bij jou past.Lees meer

Vind ervaren talenten bij Proudies!

Op zoek naar ervaren talenten die loyaal, productief en leergierig zijn? Breng dan jouw vacatures onder de aandacht bij ons 60+ publiek. Wij regelen de leukste vacatures en de beste mensen. Kwalitatief, simpel en altijd op een manier die bij jou past.Lees meer