De kracht van een goede mix van leeftijden op de werkvloer

De kracht van een goede mix van leeftijden op de werkvloer

Van baby boomers, tot millennials, tot gen Z: in dit artikel bespreken we wat de voordelen van leeftijdsverschillen binnen teams en op de werkvloer zijn.

Door Lara Scipio

1 maart 2023

Van baby boomers, tot millennials, tot gen Z: deze generaties werken steeds meer met elkaar samen. Op de moderne werkvloer kan er soms wel 40 jaar verschil tussen twee werknemers zitten! Diversiteit in het algemeen, dus ook leeftijdsdiversiteit, kan heel positief uitpakken, mits het goed geïmplementeerd wordt. In dit artikel bespreken we wat de voordelen van leeftijdsverschillen binnen teams en op de werkvloer zijn. Een kleine kanttekening: natuurlijk verschilt de manier van samenwerken per persoon en kunnen vooroordelen over leeftijd meer kwaad dan goed doen. Desondanks kan het uitlichten van eventuele voordelen de kloof tussen jong en oud verkleinen. 

  1. Kennisoverdracht

Allereerst, elke generatie neemt weer andere vaardigheden, kennis en ervaring mee naar werk. Oudere werknemers hebben vaak meer ervaring en kennis opgedaan gedurende hun loopbaan, en hebben misschien een divers scala aan taken al opgepakt. Ook kunnen deze werknemers over meer zelfkennis beschikken: ze weten misschien al waar hun talenten en valkuilen liggen, en kunnen hun zoektocht naar zichzelf met de jongere generatie delen. Aan de andere kant, jongere werknemers beschikken over vaardigheden en kennis over huidige technologieën. Ze komen recent van hun opleiding waar ze de nieuwste theorieën over hun vakgebied hebben geleerd. Al mist de praktijkervaring, deze nieuwe kennis is van groot belang voor de innovatie van een bedrijf.

  1. Verhoogde productiviteit en leercurve 

Een juiste mix van leeftijden leidt tot betere besluitvorming, zo blijkt uit een rapport van de Sociaal Economische Raad. Dit komt doordat werknemers elk met andere, vaak verschillende, perspectieven naar de werkvloer komen. Oudere werknemers scoren over het algemeen beter op emotionele stabiliteit en probleemoplossende vaardigheden, terwijl jongere werknemers beter scoren op creativiteit en flexibiliteit (hoewel dit natuurlijk niet altijd zo is). Oudere collega’s kunnen als mentor dienen voor de jongere collega’s, terwijl zij tegelijkertijd ook leren van hen. Deze uitwisseling zorgt voor teams die zichzelf verbeteren alleen al door hun samenstelling. 

3. Diversiteit van binnen 

Een diverser team draagt bij een inclusieve bedrijfscultuur, waarbij iedereen het gevoel heeft gewaardeerd en gehoord te zijn. Wanneer elke laag van de bevolking gerepresenteerd binnen de organisatie is,kan dat leiden tot een hogere werknemerstevredenheid, omdat iedereen het gevoel heeft erbij te horen. Wel is het zo dat het aannemen van diverse werknemers de eerste stap is: een organisatie hoort constant te peilen of de werkomgeving veilig en vrij is voor iedereen. 

4. Diversiteit naar buiten toe 

Een divers team is ook zichtbaar naar buiten toe en draagt bij aan een positieve uitstraling in een maatschappij die diversiteit en inclusie hoog in het vaandel heeft staan. Een goede aantrekkingskracht dus voor eventuele klanten of investeerders! Daarnaast zorgt een mix van leeftijden bij werknemers ervoor dat de meerdere bevolkingslagen beter aangesproken kunnen worden. Nogmaals, de kanttekening is hier dus dat een bedrijf moet oppassen voor window dressing: dat betekent dat er vooral aan de oppervlakte en naar buiten toe de diversiteit wordt gepromoot, terwijl intern nog niet alles recht staat. 

Vind ervaren talenten bij Proudies!

Op zoek naar ervaren talenten die loyaal, productief en leergierig zijn? Breng dan jouw vacatures onder de aandacht bij ons 60+ publiek. Wij regelen de leukste vacatures en de beste mensen. Kwalitatief, simpel en altijd op een manier die bij jou past.Lees meer

Vind ervaren talenten bij Proudies!

Op zoek naar ervaren talenten die loyaal, productief en leergierig zijn? Breng dan jouw vacatures onder de aandacht bij ons 60+ publiek. Wij regelen de leukste vacatures en de beste mensen. Kwalitatief, simpel en altijd op een manier die bij jou past.Lees meer